Sevärdheter

PAKASAIVO
Pakasaivo ravinsjö är en gammal samisk samlings- och offerplats. Denna sjö med sina branta kanter har i de vildaste beräkningarna t.o.m. sagts vara 90 meter djup, det exakta djupet känner man inte till. Räknat från vattenytan stiger kanterna som högst upp till 40 meter. Vattnet till sjön kommer från underjordiska källor, som kallas saivio. Grund- och ytvattnen blandas aldrig ty på bottnen är vattnet nästan syrefritt och mycket svavelrikt. I bottnen bevaras därför allt som har sjunkit dit under århundraden och årtusenden. En rastplats finns vid stranden av sjön.
Pakasaivo i Wikipedia (fin)
My location
Get Directions
nahtavaa_keimioniemen_kalapirtit_200
KEIMIÖTUNTURI OCH FISKESTUGOR
Att kliva upp till toppen av Kemiötunturi fjäll gör en andfådd, men är mödan värd. Från toppen får du en ståtlig utsikt över Jerisjärvi och de nordliga landskapen. Fiskestugorna i Kemiöniemi är privatägda och kan därför inte besökas, men redan att se denna grupp byggnader utifrån är besöket värt. De ursprungliga stugorna var från 1500-talet och de som nu är de äldsta är från 1700-talet. Fiskestugorna är ett av Finlands sju under och således en regionalt betydande kultursevärdhet.
My location
Get Directions

nahtavaa_pallas_200

PALLASTUNTURITPALLAS FJÄLLEN
Från Pallas hotell och informationscentrals gård går många utflyktsleder till de närbelägna fjälltopparna och även Pallas-Hetta – vandringsleden. På våren bjuder fjällen ypperliga möjligheter bl.a. för längdskidåkare, skärmglidare och telemarkåkare. Pallas-Ounastunturi nationalpark är Finlands äldsta nationalpark och då den utvidgades är den en av de största i Finland: Pallas-Yllästunturi nationalpark.
My location
Get Directions
nahtavaa_sarkitunturi_200
SÄRKITUNTURI
Särkitunturi fjäll är en utflyktsplats som lätt kan nås och uppe på den finns en sjö, en kåta och WC. Panoramat mot Pallas som öppnar sig från fjället har valts till Finlands nationallandskap. Särkitunturi är den vackraste utsiktsplatsen i området. Lätt att nå och passar även för barnfamiljer. Upp till fjället kan man även komma med snöskoter längs ett skoterspår och genom att åka skidor längs underhållna skidspår.
My location
Get Directions
ristiiset_6.6.09_013_200
ÄKÄSMYLLY
Äkäsmylly kvarn (1946) ligger i södra delen av Äkäsjärvi sjö och i början av Äkäsjoki älv. Under sommaren finns det ett kafé vid kvarnen. På platsen finns även ett vindskydd där man kan göra upp eld.
My location
Get Directions
kotiseutu_museo_200
MUONIO HEMBYGDSMUSEUM
Muonio hembygdsmuseum grundades år 1982. Då flyttades huvudbyggnaden från Kihlanki till den nuvarande platsen. På tomten finns även en ria och ett takskydd för båtar som har flyttats från Kihlanki. Fastän största delen av Muonio förstördes under krigen har nuvarande och forna muoniobor skänkt så många föremål till hembygdsmuseet att museet kunde öppnas sommaren 1991. Museet är öppet sommartid tis-lör kl. 12-17. På platsen finns en guide.

Museet på Muonios hemsidor.

My location
Get Directions
ÄIJÄKOSKI
Äijäkoski är en av de präktigaste och starkast strömmande forsarna i Muonio älv. På stranden finns en fin utsiktsplats som är lätt att nå.
My location
Get Directions
PYHÄJOKI NATURSTIG
Naturstigen startar nära vägen från Pallasjärvi sjö. Den 3 km långa stigen följer Pyhäjoki älv och går i frodiga och mycket varierande landskap.
My location
Get Directions
NORRSKENSPLANETARIUM
Planetariet finns i Kiela turistcentral.
My location
Get Directions
muonion_kirkki_200
MUONIO KYRKA
Den s.k. halvkorskyrkan som har ritats av arkitekt Charles Bass är bygd år 1817 och bevarades från bränderna under Lapplandskriget. Altartavlan är målad av Anton Lindfors och den föreställer ”Jesus bland människorna”. I bakgrunden syns ett fjällandskap och en regnbåge. Den äldsta altartavlan som hänger i södra korset föreställer ”Den korsfäste” och är målad av Fredrik Knopplock. I kyrkan finns även en målning som föreställer ”Jesus välsignar barnen” och den är målad av Selim Töyrä, som föddes i Muonio. Alla tavlor i predikstolen har målats av muoniobon Kyösti Jokelainen. Minnesmonumentet ”Avfärd till kriget”, som står på kyrkans gård har planerats av konstnären Viljo Aalto. Kyrkan är på sommaren öppen för publik.

Muonio kyrka på Finlands evl-sidor. (fin)

My location
Get Directions
EKUMENISKT KORS
Ett ekumeniskt kors har ställts upp på toppen av Olos. Korset välsignades av biskopen i Uleåborgs stift Samuel Salmi den 20 juni 2007 och korset tillnämndes apostel Johannes. Denna retreatplats på toppen av fjället är öppen för alla. Till korset kommer du endera längs naturstigen från Olos gårdsplan eller längs den gamla vägen.
My location
Get Directions
ateljee_200
KONSTMÅLARE VELI KOLJONENS ATELJÉ 
I gallerier presenteras Veli Koljonens målningar. Konstnären guidar även besökarna som då också har möjlighet att höra konstnären sjunga och spela. Ateljén är öppen enligt överenskommelse.

Särkijärvi
99300 MUONIO
+358 (0)400 690 452

My location
Get Directions

TAIVASKERO
Taivaskero är den högsta toppen av Pallas fjällkedja och stiger upp till 807 meters höjd. Den olympiska elden för olympiaden i Finland år 1952 tändes på toppen av Taivaskero och därifrån transporterades den som budkavlelöpning till Helsingfors där den förenades med elden från Aten.
My location
Get Directions
ÄKÄSSAIVO
Äkässaivo är en kanjon som nötts av istidens älvar och en av samernas heliga platser.
My location
Get Directions