Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on edelleen Suomen suosituin kansallispuisto. Puistoon tehtiin vuoden 2013 aikana 488 400 käyntiä, missä on kasvua edellisvuodesta kolme prosenttia.

Pallas-Ylläs on kansallispuistoista myös tuottoisin. Metsähallituksen luontopalvelujen mukaan se tuotti viime vuonna paikallistalouteen 34,2 miljoonaa euroa eli kuuden loton jättipotin verran.

– Kansallispuistoihin suuntautuva luontomatkailu tuottaa euroja, jotka jäävät niiden lähiseudulle. Kansallispuistojen suosio on myös kasvanut pitkällä aikavälillä, joten on syytä olettaa, että jatkossakin niiden hyöty paikallistalouteen on vakaata ja peräti nousujohteista, analysoi päällikkö Anneli Leivo Metsähallituksen luontopalveluista.

Kansallispuistoilla on myös hyvä panos-tuotto-suhde: kun valtio eli Metsähallituksen luontopalvelut sijoittaa euron kansallispuistojen retkeilypalveluihin, poikii tämä keskimäärin 10 euroa lähiseudulle. Matkailualueilla sijaitsevissa kansallispuistoissa hyötysuhde on vielä tätä korkeampi, keskimäärin 14 euroa.

Metsähallituksen luontopalvelut uskoo kansallispuistojen kestävän vieläkin suuremmat käyntimäärien nousut. Hyvällä retkeilyreittien ja palvelujen suunnittelulla ehkäistään kielteiset vaikutukset luontoon. Samalla voidaan lisätä matkailuyritysten tuloja.

Esimerkiksi Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa Metsähallituksen luontopalvelut on kestävöittänyt reittejä maaston kulumisen ehkäisemiseksi. Samalla reittejä on vedetty alueen kyliin, niin että retkeilijöiden on helppo vaeltaa yöpymään paikallisten yritysten ja yrittäjien huomaan.