MUUN TUNTURI-LAPIN NÄHTÄVYYKSIÄ

Käsivarren suurtunturit

Suomen ainoat yli tuhannen metrin korkeuteen kipuavat tunturit sijaitsevat kaukana käsivarressa. Kuuluisimpia huippuja lienevät Saana (1029 m) ja Suomen korkein huippu Halti (1328 m). Ylväät suurtunturit ovat myös Suomen ainoa alue, joka kuuluu Skandeihin.

Keskitä
Hae ajo-ohjeet

Hetan kirkko

Nykyinen Enontekiön 6. kirkko rakennettiin vanhan kirkon paikalle Amerikan luterilaisten kristittyjen uskonrakkauden tukemana ja vihittiin käyttöönsä v. 1952. Kirkon on piirtänyt arkkitehti Veikko Larkas.Noin 30 metriä korkean tapulin kellot soivat kahta raamatun lausetta: ”Tulkaa kumartakaamme ja polvillemme langetkaamme Herran, meidän luojamme eteen” ja ”kunnia Jumalalle korkeuksissa ja maassa rauha ihmisten kesken, joita kohtaan hänellä on hyvä tahto.”

Keskitä
Hae ajo-ohjeet

Jyppyrän näköalapaikka

Jyppyrän vaaran päältä on huimaavat maisemat Ounastunturiin ja -järvelle. Huipun laella makkaranpaistokota. Matka 400 metrin korkeuteen nousevan laen päälle on helpointa aloittaa Tunturi-Lapin luontokeskuksen pihasta.

Keskitä
Hae ajo-ohjeet

Järämän linnoitusalue

Saksalaiset rakensivat jatkosodan aikana Sturmbock Stellung -linnoitusalueen Kilpisjärvelle, josta käsin valvottiin Pohjoisen Jäämeren satamia. Järämän linnoitusalue on museoitu osa tätä saksalaisten linnoitusta. Museoalueelle on entisöity korsuja, taisteluhautoja ja pesäkkeitä. Alueeseen kuuluu museorakennus ja kahvio.

Keskitä
Hae ajo-ohjeet

Enontekiön kotiseutumuseo

5000–7000 vuotta sitten kotiseutumuseon paikalla on ollut mesoliittisen kivikauden aikaista asutusta. Sodan jälkeen paikalla on ollut rajavartiosto. Museoalueen nykyiset rakennukset on pystytetty vuosina 1987–1991.

Keskitä
Hae ajo-ohjeet

Mallan luonnonpuisto

Mallan luonnonpuisto on Suomen vanhin luonnonsuojelualue ja se on perustettu v. 1916.Puisto edustaa maassamme ainutlaatuista Kölin vuoriston aluetta, jossa maaperä on kalkkipitoisempaa kuin muualla. Tästä on seurauksena rehevä kasvillisuus. Ilmastollisesti puiston alueella kohtaavat mantereisuus ja merellisyys, joka puolestaan näkyy sekä kasvillisuudessa että sään epävakaisuudessa.

Keskitä
Hae ajo-ohjeet

Palsasuokummut

Iitossa sijaitsevat palsat ovat harvinaisia, ikijäässä olevia pohjoisimpien kumpusoiden turvemättäitä, joiden korkeus saattaa olla jopa seitsemän metriä ja leveys kaksikymmentä metriä. Palsat ovat rauhoitettuja. Luontopolku lähtee Pallasjärven läheltä tien varrelta. 3 km pitkä Pyhäjokea noudatteleva polku kiertelee rehevissä ja erittäin vaihtelevissa maisemissa.

Keskitä
Hae ajo-ohjeet

Tunturi-Lapin luontokeskus

Tunturi-Lapin luonto- ja kulttuurikeskus on Enontekiön Hetassa sijaitseva ympäri vuoden avoinna oleva käyntikohde, jonka näyttelyissä voi tutustua alueen luontoon ja paimentolaissaamelaisuuteen.Luontokeskus on avoinna ympäri vuoden. Keskuksen pihalta lähtee luontopolkuja Jyppyrän näköalapaikalle ja Peurapolulle. Pihalta pääsee myös suoraan Pahtajärven polulle sekä Näkkälään johtavalle postipolulle. Talvella pihalta on suora yhteys Jyppyrän alueen latuverkostoon.

Keskitä
Hae ajo-ohjeet

Taidemuseo Einari Junttila

Einari Junttila (1901–1975) oli syntyperäinen kittiläläinen, kansainväisesti tunnettu ja tunnustettu itseoppinut lyyrinen realisti, joka tunnetaan akvarellimaalarina. Hän teki myös öljyväri- ja pastellitöitä. Junttila on varhaisin tunnettu kittiläläinen taiteilija, kutsumukselleen uskollinen herkkä Lapin luonnon tulkitsija. Taidemuseo on Einari Junttilan koti- ja työympäristö, jonka hän rakensi sodan jälkeen uudestaan 1930-luvun lopulla rakentamansa talon perustuksille.

Keskitä
Hae ajo-ohjeet
Auki to 13–17 tai sopimuksesta
Sammontie 5, KITTILÄ
+358 (0)16 643 687

Särestöniemi-museo

Reidar Särestöniemi (1925-1981) oli eräs merkittävimpiä lappilaisia kuvataiteilijoita. Hän asui opiskeluaikojaan lukuun ottamatta koko elämänsä Särestöniemen tilalla Kaukosen kylässä noin 25 km:n päässä Kittilän keskustasta. Museoalue koostuu ateljee-, galleria- ja kahvilarakennuksista. Särestöniemen tuotannosta tunnetaan erityisesti 1960-70-lukujen suuret, voimakkaat öljymaalaukset, joihin hän sai innoituksensa Lapin luonnosta.

Keskitä
Hae ajo-ohjeet
Auki ti–la klo 12–18
Särestöntie 880, 99110 KAUKONEN
+358 (0)16 654 480

Kittilän kotiseutumuseo

Kittilän kotiseutumuseo on kaunis 1860-luvulla rakennetun päärakennuksen ja navetan ympärille rakentuva pihapiiri, mistä löytyy useita muita kiinnostavia rakennuksia. Museon kokoelma on rakennettu 1900-luvun alkupuoliskon talonpoikaisesineistöstä.

Keskitä
Hae ajo-ohjeet
Kysy aukioloajoista:
kulttuuritoimisto +358 (0)16 648 474
museo +358 (0)40 869 7460

Kittilän kirkko

Puukirkko rakennettiin vuosina 1828–31. Sitä laajennettiin vuosina 1886–87 ristivarsilla ja tornia korotettiin muutamaa vuotta myöhemmin.

Kittilän seurakunnan kotisivut

Keskitä
Hae ajo-ohjeet

Nilivaaran poroerotuspaikka

Nilivaaran poroerotuspaikka on metsähallituksen ja paikallisten poromiesten kunnostama porojen erotteluun ja teurastukseen käytetty alue. Ikivanha erotusaita on tehty perinteisellä rakennustekniikalla, työkaluna on käytetty pelkästään kirvestä. Tukevat puunrungot on nostettu niskapuiden eli perkkojen varaan ja ylimääräiset aukot on tukittu männynjuurakoilla ja kivillä. Nauloja ja pultteja ei rakennelmissa ole tarvittu.

Keskitä
Hae ajo-ohjeet

Äkäslompolo ja seitsemän tunturia

Äkäslompolo on seitsämän tunturin keskellä sijaitseva pieni kylä. Suurin ympärillä  olevista tuntureista on Ylläs (718 m).

Keskitä
Hae ajo-ohjeet