Pakasaivo

Pakasaivon rotkojärvi on vanha lappalaisten kokoontumis- ja uhripaikka. Jyrkkäreunaisen järven syvyydeksi on ilmoitettu hurjimmissa arviossa jopa 90 metriä, tarkkaa syvyyttä ei tiedetä. Veden pinnasta laskettuna reunamat nousevat korkeimmillaan 40 metrin korkeuteen. Järven vesi tulee maanalaisista lähteistä eli saivoista. Pohja- ja pintavesi eivät sekoitu koskaan, joten pohjan vesi on lähes hapetonta ja erittäin rikkipitoista. Näin ollen vesistön pohjassa säilyy satojatuhansia vuosia kaikki sinne uponnut. Järven rannalta löytyy taukopaikka.

Keskitä
Hae ajo-ohjeet

Keimiötunturi ja kalapirtit

Keimiötunturin huipulle kiipeäminen on hengästyttävä, mutta palkitseva urakka. Laelta avautuvat huikeat näkymät Jerisjärvelle ja pohjoisiin maisemiin. Keimiöniemessä sijaitsevat kalapirtit ovat yksityisten omistuksessa, joten niiden sisällä ei pääse vierailemaan, mutta rakennusryhmän näkeminen ulkopuolelta on jo yksistään tutustumisen arvoista. Alkuperäiset pirtit olivat peräisin 1500-luvulta ja nykyisistä vanhimmat ovat 1700-luvulta. Kalapirtit ovat yksi Suomen seitsemästä ihmeestä ja siten alueellisesti merkittävä kulttuurinähtävyys.

Keskitä
Hae ajo-ohjeet

nahtavaa_keimioniemen_kalapirtit_200

Pallastunturit

Pallas Hotellin ja opastuskeskuksen pihapiiristä lähtee useita retkeilyreittejä lähikeroille ja Pallas-Hetta -vaellusreitti. Keväällä tunturit tarjoavat upeat mahdollisuudet mm. maastohiihtäjille, varjoliitäjille, telemark-laskijoille. Pallas-Ounastunturin kansallispuisto on Suomen vanhin kansallispuisto, joka laajennuttuaan on yksi Suomen suurimmista: Pallas-Yllästunturin kansallispuisto.

Keskitä
Hae ajo-ohjeet

nahtavaa_pallas_200

Pallastunturin luontokeskus

Luontokeskuksen pysyvä näyttely Metsästä paljakalle kertoo, miten luonto muuttuu, kun noustaan havumetsistä tunturikoivikkoon ja puuttomalle paljakalle. Tunturilajit ovat sopeutuneet äärimmäisiin olosuhteisiin. Vaihtuvat näyttelyt tuovat näkökulmia luontoon taiteen ja valokuvauksen keinoin. Luontokeskuksen auditoriossa voit katsella lyhytelokuvia tunturiluonnosta ja historiasta. Luontokeskuksen käsikirjasto on täynnä luonto-oppaita ja historiankirjoja. Sieltä löytyy myös lehtileikekokoelma Pallaksen tapahtumista viimeisen 30 vuoden ajalta! Lapsille on ajanvietettä sadepäivän varalle.

Keskitä
Hae ajo-ohjeet

Pallastunturin luontokeskus (kuva: Seija Olkkonen)

Särkitunturi

Särkitunturi on helposti saavutettava retkipaikka, jonka päällä on järvi, kota, wc. Tunturin päältä avautuva näköala Pallaksen suuntaan on valittu Suomen kansallismaisemaksi. Särkitunturi on alueen kaunein näköalapaikka. Helppokulkuinen, soveltuu myös lapsiperheille. Tunturin päälle pääsee myös moottorikelkalla uraa pitkin ja hiihtämällä hoidettua latua pitkin.

Keskitä
Hae ajo-ohjeet

nahtavaa_sarkitunturi_200

Äkäsmylly

Äkäsmylly (1946) sijaitsee Äkäsjärven eteläpäässä Äkäsjoen alkupäässä. Kesäaikaan myllyllä toimii kahvila. Paikanpäältä löytyy tulistelulaavu.

Keskitä
Hae ajo-ohjeet

ristiiset_6.6.09_013_200

Muonion kotiseutumuseo

Muonion kotiseutumuseo on perustettu v. 1982. Silloin siirrettin Kihlangista päärakennus nykyiselle paikalleen. Tontilla sijaitsevat myös Kihlangista siirrettyt riihilato ja venekatos. Vaikka sodat tuhosivat suurimman osan Muoniota, ovat nykyiset ja entiset muoniolaiset lahjoittaneet kotiseutumuseolle niin paljon esineistöä, että museo saatiin avattua yleisölle kesällä 1991. Kesäisin paikalla on aukioloaikoina opas.

Keskitä
Hae ajo-ohjeet

kotiseutu_museo_200

Auki kesäisin ti–la klo 11–17

Museo Muonion kotisivuilla

Äijäkoski

Äijäkoski on yksi Muonionjoen komeimmista  ja koviten virtaavista koskista. Rantatörmällä sijaitsee upea näköalapaikka, joka on helposti saavutettavissa.

Keskitä
Hae ajo-ohjeet

Pyhäjoen luontopolku

Luontopolku lähtee Pallasjärven läheltä tien varrelta. 3 km pitkä Pyhäjokea noudatteleva polku kiertelee rehevissä ja erittäin vaihtelevissa maisemissa.

Keskitä
Hae ajo-ohjeet

Pyhäjoen luontopolku Muonion kotisivuilla
Huom! Osa reitistä suljettu elokuussa 2017 huonokuntoisten pitkosten vuoksi. Pyhäjoen luontopolku, osa suljettu

Revontuliplanetaario

Planetaario Kielan matkailukeskuksessa.

Keskitä
Hae ajo-ohjeet

Muonion kirkko

Arkkitehti Charles Bassin suunnittelema, vuonna 1817 rakennettu ns. puoliristikirkko säästyi Lapin sodassa polttamiselta. Anton Lindforsin maalaamassa alttaritaulussa ”Jeesus ihmisten keskellä”, on taustalla kumpuileva tunturimaisema ja sateenkaari. Kirkon eteläisen ristin seinälle sijoitettu vanhin alttaritaulu esittää Ristiinnaulittua, ja sen on maalannut Fredrik Knopplock. Kirkossa on myös muoniolaissyntyisen Selim Töyrän maalaus ”Jeesus siunaa lapsia”, ja saarnastuolin takaisen taulun on maalannut muoniolainen Kyösti Jokelainen. Kirkon pihalla olevan muistomerkin ”Sotaanlähtö” on suunnitellut taiteilija Viljo Aalto.

Keskitä
Hae ajo-ohjeet

muonion_kirkki_200

Kesäisin avoinna yleisölle

Muonion kirkko

Vaeltajan risti

Oloksen laelle on pystytetty ekumeeninen risti.
Ristin siunasi Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi 20.6.2007 nimeten ristin apostoli Johannekselle.
Hiljentymispaikkana  tunturin laella oleva paikka on kaikille avoin.Ristille pääsee joko hotelli Oloksen pihasta lähtevää luontopolkua pitkin tai vanhaa tienpohjaa pitkin.

Keskitä
Hae ajo-ohjeet

Taidemaalari Veli Koljosen ateljee

Galleriassa on esillä Veli Koljosen maalauksia. Taiteilija myös opastaa kävijöitä, joilla on myös mahdollisuus kuulla taiteilijan laulua ja soittoa.

Keskitä
Hae ajo-ohjeet

ateljee_200
Särkijärvi
99300 MUONIO
+358 (0)400 690 452
Auki sopimuksesta

Taivaskero

Taivaskero on Pallastunturiketjun korkein huippu, kivutessaan 807 metrin korkeuteen. Suomen vuoden 1952 olympialaisten tuli sytytettiin Taivaskeron huipulla ja siltä se kuljetettiin viestijuoksuna Helsinkiin ja yhytettiin Ateenasta tulleeseen tuleen.

Keskitä
Hae ajo-ohjeet

Äkässaivo

Äkässaivo on jäätikköjokien kuluttama kanjoni ja saamelaisille pyhä. Äkässaivon muinaisjäännösalue kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin kulttuuriympäristöihin. Äkässaivo on myös erittäin uhanalaisen ja harvinaisen kyttyräkivisammalen eteläisin kasvupaikka Suomessa.

Keskitä
Hae ajo-ohjeet

Suomen Kalakirjasto

Suomen Kalakirjasto sijaitsee Jerisjärvellä Kemiläisenvaarassa. Kirjastossa on Suomen kattavin kala-/ kalastusaiheinen julkaisukokoelma. Kokoelma käsittää suomalaista kalakirjallisuutta vuodesta 1730 aina nykyvuosiin asti. Kirjaston erikoisalaa on suomalainen ennen vuotta 1950 ilmestynyt kalakirjallisuus. Tietokannassa on n. 24 500 kirjaa tai kirjoitusta.

Keskitä
Hae ajo-ohjeet

Auki ma–pe 9–16, la–su sopimuksen mukaan

Suomen Kalakirjaston kotisivut